Adoption: Den Stora Återresan

Författare: Mary Juusela

Det sägs att du vet vart du är på väg först när du vet varifrån du kommer.

Vet du hur ditt liv började? Var det var någonstans? I en stor stad eller ute på landet? Vet du om din mamma höll dig i sin famn de första minuterna? Eller om din pappa fanns där vid hennes sida? Vet du om du liknade någon av dem?

Alla är vi nyfikna på varifrån vi kommer. Kanske adoptivbarn mer än andra. Utan den sista pusselbiten är det svårt att veta vem man är och vart man är på väg. Utan att åka tillbaka dit allt startade är livet för många oskrivet eller en mystisk saga med bitar som saknas. För många adoptivbarn är framtiden ett livslångt sökande efter det som varit.

Att veta vem man är och varifrån man kommer är allmänmänskligt, men inte självklart. Att som adoptivbarn ständigt mötas utav nyfikna frågor om sitt ursprung, ”riktiga” föräldrar och ursprungsland sätter igång mentala processer. Processer som för många landar i en återresa.

Men en återresa börjar inte i avgångshallen på flygplatsen och slutar inte heller när flygplanet åter landar på en svensk flygplats. För många är det snarare då den egentligen börjar.

I boken Adoption: Den stora återresan är det just processen utav att förbereda sig, fullborda och leva med en återresa som skildras via de fem familjernas återresor. Under totalt två år följer jag dem i nära och personliga möten; före, under och efter deras livsresor. Det är jakten på rötter, identitet och svar.

I reportageboken Adoption: Den stora återresan följer du under tre års tid fem adoptivfamiljer som för första gången beger sig tillbaka dit där allting började.

Nu börjar äventyret!

FAMILJERNA

FAMILJEN GUSTAFSSON

Indien

”Först som vuxna kom intresset att återvända till Indien för adoptivsyskonen Petra, 28 år, och Andreas, 26 år. Trots att de valt att göra återresan tillsammans har de helt olika förhoppningar och förväntningar. Förutom föräldrarna reser även Andreas flickvän med, vilket gör återresan ännu mer komplex. Det blir en livsresa med många viljor och starka känslor.”

FAMILJEN EGELSTEDT

Chile

”Utan att lämna Sverige, eller ens Göteborg, har fyrabarnspappan Fredrik Egelstedt, född i Chile, redan gjort sin återresa. Följ med honom på den annorlunda återresan.”

FAMILJEN SJÖGREN

Kina

”Efter nio år av research och detektivarbete, för att finna spåren av Emilias, 12 år, och Olivias, 8 år, förflutna i Kina, beger sig familjen Sjögrens sex familjemedlemmar iväg på den efterlängtade återresan. För Emilia är det extra spännande då de kanske har lyckats hitta hennes biologiska föräldrar.”

FAMILJEN RUNDBY

Sydafrika

”Med hjärtat fyllt utav glädje och förväntningar stora som berg längtar Isidor, 8 år, efter att återvända till Sydafrika. Han är säker på att han kommer att finna sin biologiska mamma, som en gång lämnade bort honom. Isidors ADHD får honom att bygga upp enorma förhoppningar. Inför avresan oroar sig hans syskon och föräldrar att han ska bli besviken.”

FAMILJEN JUUSELA

Indien

”Indien är ett av många länder på denna jord. Att det råkar vara det land där jag föddes gör det inte mer eller mindre speciellt än något annat land. Men jag omfamnar dess folk, precis som systrar och bröder. Under min återresa var det roligt att för en gångs skull, tack vare mitt indiska yttre, få tillhöra denna härliga grupp människor. Människor som jag på något sätt ändock tillhör.”

GALLERI FRÅN BOKEN

SAMARBETSPARTNERS

FÖRFATTARE

KONTAKT

Miller & Books

info@millerbooks.se

Beställa böcker

bestall@millerbooks.se

Kontakta författare

forfattare@millerbooks.se

Press & Media

Ladda ner pressmaterial